Martisoare realizate manual

Despre Martisoare azi

In fiecare an, primavara este deschisa in presa de cliseisticul titlu “Martisoarele au invadat trotuarele”.  Adevarul este ca si rimeaza. Nu stiu cum este la voi martisorul, dar privind in trecut si apoi in prezent, descopar o lume care evolueaza in rau. Daca acum 15 ani martisorarii se bateau in creativitate si ingeniozitate(ati fi mirati sa aflati ce ingeniozitate aveau la materialele folosite), acum se bat in cine a ambalat mai frumos martisoarele din plastic cumparate de la en-gros.

In fiecare an, timp de 10-15 zile(depinde) lumea se ingramaseste ca sa treaca de aglomeratia creata de tarabele martisoresti.  Totul s-a transformat intr-o maare afacere. Ninge, ploua, ei stau la datorie.

Uff…totul se face acum in serie. Nu mai exista martisoare unicat. Nu mai exista lucrat de mana.  Totul a inceput sa se strice cand au apatut acele cutiute de martisoare. Cine sa mai lipeasca acetofan cu letconul? Cine sa taie cartoane cu “ghilotina”. He he. Unii nici nu stiu ce e ala capsator. Nu au dexteritate sa prinda o margica cu penseta.  S-au dus vremurile. S-au dus. Acum un martisor e din plastic, gata facut, doar ii pui snurul si i dau drumul in cutiutele alea sau in pungutele alea mici de plastic. Si nu ii cert pe martisorari neaparat, caci si cumparatorii cereau tot mai multe keetsch-uri.

Ma bucur ca revine in forta ideea hippy cu obiecte de lut pictate, cu lucruri hand made. E extraordinar sa stii ca acel lucu are amprenta ta, ca e facut de tine.

Un lucru a ramas lafel in toata povestea: snurul rosu/alb.

Advertisements

2 Responses to "Despre Martisoare azi"

Intr-adevar, pe la tarabele din oras abunda chinezariile si keetsch-urile, insa am fost placut impresionata de explozia de creativitate de la targul de martisor organizat la Muzeul taranului roman. Se pare ca obiectele handmade sunt din nou in mare voga si imaginatia nu cunoaste limite cand vine vorba de materiale si tehnici folosite. Iti urez multa inspiratie si spor in toate!

De acord. Eu am vizitat muzeul satului si am dat de martisoare facute de mana in stil popular de catre diferiti artizani sau tineri din scolile de arta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

hpim1998

Blog Stats

  • 112,940 hits
Advertisements
%d bloggers like this: